Tropische hitte in de wijk, zo hou je het koel

De zomer laat zich deze week van haar heetste kant zien. De thermometer tikt tropische waarden aan en de zon brandt genadeloos op daken, straten en tuinen. In zo’n week merken we ineens hoe moeilijk het kan zijn om het koel te houden.

Wijkbewoners weten raad

Gelukkig weten we in onze wijk wel raad met dit soort dagen. Want wie goed om zich heen kijkt, ziet allerlei slimme oplossingen. Het huis op de hoek met dichtgetrokken lichte gordijnen, of die buurman die in alle vroegte zijn ramen openzet om de koelte van de nacht binnen te laten. En verderop zie je een tuin vol groene struiken, klimplanten en zelfs een leiboom, die dienst doet als natuurlijk zonnescherm. Het zijn allemaal manieren om de hitte te slim af te zijn.

Ook binnen kun je veel doen. Veel apparaten geven ongemerkt warmte af. Denk aan een laptop, tv of oplader. Dus waarom niet even een schermpauze? Zet het uit, pak een koel glas water en zoek de schaduw op. Koken doen we deze dagen misschien liever buiten op de barbecue, of we trakteren onszelf gewoon op een lekkere salade.

’s Avonds komt de wijk weer tot leven.

Als de zon zakt en de hitte langzaam wegebt, gaan de ramen open. Er ontstaan tochtstromen in huis. Een praatje met de buren bij het open raam is dan snel gemaakt. “Is het bij jullie ook zo warm binnen?” “Hebben jullie ook natte doeken voor de ventilator gelegd?”

Groen helpt tegen hitte

Steeds meer tuinen worden groener. Niet alleen mooier, maar ook koeler. Planten geven schaduw, verdampen water en brengen verkoeling. Gevelplanten houden muren koeler en een groen dak helpt enorm om de hitte buiten te houden.

Let een beetje op elkaar bij deze warme dagen

Vraag even hoe het gaat met die oudere buurvrouw, help elkaar een parasol opzetten, of bied aan om te helpen met zware spullen als het eigenlijk te warm is om alleen  in de zon te sjouwen.

Koelte tips

Houd de zon buiten

  • Sluit overdag gordijnen, rolluiken of jaloezieën. Lichte kleuren werken het beste, want die weerkaatsen de zon.
  • Gebruik lakens of doeken als tijdelijke zonwering als je geen rolluiken hebt. Gewoon aan de buitenkant ophangen helpt al enorm.

Ventileer

  • Creëer een tochtstroom. Bijvoorbeeld door ramen aan verschillende kanten van het huis open te zetten.
  • Gebruik een ventilator slim: richt hem naar buiten om warme lucht weg te blazen, of zet een bevroren fles water voor de ventilator voor een extra koelend effect.

Groen helpt écht tegen hitte

  • Vergroen je tuin. Planten zorgen voor schaduw én verkoeling door verdamping. Een boom, struik of een pergola met klimplanten maakt al verschil.
  • Gevelplanten helpen ook. Klimop, kamperfoelie of wilde bosrank zorgen voor schaduw op je muur en verkoelen de lucht eromheen.
  • Heb je een plat dak? Een groen dak houdt warmte buiten én helpt bij wateropvang en biodiversiteit.

Vermijd extra warmte in huis

  • Zet apparaten zo min mogelijk aan. Laptops, tv’s en opladers geven meer warmte af dan je denkt.
  • Koken? Doe het buiten (bbq!) of kies voor koude gerechten zoals een frisse salade.

Houd jezelf koel

  • Drink voldoende water. Vermijd veel koffie en alcohol, die drogen juist uit.
  • Leg een natte doek in je nek of koel je polsen af onder koud water.
  • Draag lichte, luchtige kleding.
  • Blijf zoveel mogelijk uit de zon op het heetste moment van de dag (tussen 12 en 16 uur). Zoek schaduw op, binnen of buiten.

Afbeelding van pexels.com

Plaats een reactie

X